Crne koze

www.farmazdravlja.com

Crne koze, crna alpina koza, crni jarići

Crna jarad, crni jarčevi, crni jarac sa pedigreom, bez pedigrea, jeftini

crna koza

Uz potražnju alpine(crvenih koza) odlučili smo se da krenemo sa linijama crne koze. Selekcijama i kontaktima dragih i poštovanih kolega počeli smo da pravimo odabir grla koja su ušla u obzir za našu SINGA LINIJU crnih koza.
U obzir su došle i koze tamno braon boje. Tokom selekcije crne koze postigli smo dvojnu osobinu meso-mleko i laktaciju koja traje i do 290 dana. Daju 500 do 900 litara mleka godišnje u laktaciji sa interesantnim procentom masti 3,8% i 3.0 % proteina .
Mleko im se "ne oseća" !.

Burske koze  |  Alpine koze  |  Avgust 10, 2016

Naše koze su sve vreme na slobodi, bez da se vezuju i zatvaraju tipicnim farmerskim metodama. Više radimo ponudu koza za kućne porodične potrebe,( odgoj dece, starije osobe, samohrani roditelji, zdravstveni problemi, osobe kojima je potrebna terapija-druženje sa Životinjama ) i pripremamo i navikavamo na ručnu mužu kao i samostalno dolaženje na izmuzište uz poslasticu kao nagradu. Dok treniramo mlade koze za mužu u gore naveden svrhe isto ih spremamo da se što brže naviknu na nove domaćine. i veoma nam je bitno da su vlasnici posvećeni kozama i da se redovno brinu o njima.

jarac crne koze

Uzgoj Crnih koza

Pošto koza raste do 3 godine, ne praktikujemo da se koze npr. rodjene 2015, ne pare prvi put tek u 2016 da bi tek u 2017 imale potomstvo i krenula eksploatacija mleka. Jer uz gubitak 2 godine na formiranju koze takva filozofija (svakom svoje) može da bude pogrešna i veliki novčani gubitak ako je koza povukla lošu genetiku roditelja. Jer, u vremenima velike oskudice u kojima živimo to je za mnoge velika investicija hraniti kozicu 2 godine bez ikakve nadoknade. Zato mi pratimo kilažu i mesece pripusta za parenje, i vrlo često stižu telesno i težinski da se u istoj godini rodjenja pare. Parena iste godine rodjenja već je sledeće godine na proleće majka, a mi imamo korist od skromnije ponude mleka – jer je mlada , kao i od prodaje jaradi kojih obično u istoj godini rodjenja i parenja mlade majke, bude po jedno..

Na taj način stimulišemo i razvijamo vime , pratimo mlečnost i gubici su na neki način minimalniji od čekanja 2 godine, da bi smo konstatovali da ta kozica , to jest koza , ima skromne mlečne kapacitiete. To je po filozofiji našeg gazdinstva čisto bacanje hrane , investiranje 2 godine u životinju bez povratka investiranog vremena i novca. Crne koze imajo od 2 do 4 jareta što automatski povlači veću mlečnost od rasa koza koje jare jedno do dva jareta i u trećoj laktaciji i imaju skromnije mlečne mogućnosti. Isto je laktacija duza kod crnih koza – samim tim što imaju više potomstva kao i veću masnoću. Jarci crne koze su robusniji, i od njih retko koji bude podložan bolestima. Brzo napreduju i veoma su sposobni da sami nadju hranu i nisu komplikovani za negu.

crne koze na farmi crna koza

Crna koza na ispaši - Video tube

mapa

Gde smo mi?

Gazdinstvo SINGA - Karta pristupnih puteva!

Contact

Kontaktirajte nas isključivo SMS-om

064 477 49 29

ili na mail: singagoran@hotmail.com

facebook: farma zdravlja singa