VIANDOTE PLAVO OBRUBLJENE, VIJANDOTE, VIJANDOT, KOKOŠI, PETLOVI, PILIĆI, JAJA, BLUE RACED GOLD WYANDOTTE, WYANDOTTEN GOLD BLAU GESÄUMT,

Ime im vuče poreklo od indijanskog plemena Hjuroni koji sebe i Wyandotte zovu a u čijim plemeninma ima i danas wyandotte koka rasa.

VEC OKO 1880 GODINE JE OVA RASA U AMERICI PRIZNATA, I ODMAH TIH GODINA I U EVROPU PREVEZENA, KONKRETNO U NEMAČKU ODAKLE JE KRENULO ŠIRENJE PO EVROPI,   I ETO...   STIGLA I DO FARME ZDRAVLJA SINGA. OVO JE TROJNO SVOJSTVENA RASA ZA MESO I JAJA KAO I ZA PRODUKCIJU IZVODJENJE PILIĆA POŠTO POSEDUJE VEOMA JAK MATERINSKI INSTINKT.

koka viandota

VIANDOTA RASA NIJE SAMO ORJENTISANA NA POMENUTA SVOJSTVA VEC JE USMERENA I NA LEPOTU. PALETA BOJA OVE RASE JE JEDNO BOGATSTVO JER PREKO 30 BOJA I SARA VIANDOTA RASE MOZE DA SE NADJE U SVETU. PRVA I OSNOVNA RASA JE BILA I KOD NAS VEC VEOMA RASPROSTRANJENA, SREBRNA- CRNO OBRUBLJENA VIANDOTA.

RASA BOJA NAŠE VIANDOTE SE ZOVE PLAVO OBRUBLJENA....

...A RADI SE O SPECIJALNOM PERJU KOJE JE ZLATNO I BRAON ALI SU SVETLO SIVO OBRUBLJENA, ALI SE TAKVA SIVA TERMINOLOŠKI ZOVE "PLAVA" . ISTO TREBA DA SE ZNA DA JE SPECIFIČNO KOD OVE RASE MOGUCA POJAVA INTERESANTNE FARBE PLAVE BOJE ČAK I INTENZIVNIJE PLAVE A MANJE ZLATNO BRAON. PLAVA OBRUBLJENOST JE KONSTANTNA OKO SVAKOG PERA NA TELU, DOK PERA IZGLEDAJU POPUT MANJIH ILI KRUPNIJIH PLODOVA BADEMA, NI RETKA, NI KRUPNA, NEKI LJUBITELJI I UZGAJIVAČI VOLE DA SU IM PERA KOD VIANDOTA KOKA SITNIJA SAMIM TIM TAKO I JOŠ OBRUBLJENA, DOK DRUGI VISE VOLE DA SU IM PERA KOD KOKA KRUPNIJA I ISTO OBRUBLJENA - SVAKOM SVOJE SELEKCIJA I LJUBAV SU CUDO. IZGLED IM JE PITOMO DOBROćUDAN I HARMONIČAN.

LJUSKA JAJETA VARIRA OD BOJA PERJA OVE PREDIVNE RASE I MOŽE DA SE NADJE OD ŽUTE DO TAMNO BRAON ZAHVALJUJUĆI BROJNOSTI BOJA. OČI SU IM SVETLEĆE NARANDŽASTE. KRESTA IM JE DUPLA-ZAKRŽLJALA, KOD KOKA DOK JE KOD PETLOVA IZRAŽENIJA NEKAKO NABUBRELA ČAK I RUŽI NALIK. POLU TEŠKA, POLU VISOKA RASA KOKOŠI SA UNAZAD POVUČENOM LEDJNOM LINIJOM.

TABELA:

  • KOKE   2.5 - 3 KG
  • PEVCI   3.4 - 3.8 KG
  • U GODINI OKO   180
  • JAJE   OKO 55g
kokos viandota

Viandote na farmi SINGA

kokosi viandote rase

mail:singagoran@hotmail.com
facebook:farma zdravlja singa
poziv na VIBER: 064 477 49 29

Rezervacije

PRIMAMO REZERVACIJE ZA PILIĆE KAO I MINI JATA I MLADIH ILI ODRASLIH JEDINKI A I PONUDA PRIPLODNIH PETLOVA KOJI SVOJOM BOJOM DAJU OSTALE RASE JOS LEPŠIM UZ SVA NAVEDENA SVOJSTVA.

Poruke na SMS: 064 477 49 29

koka viandota

IDEALNE ZA IZLOZBE

ODGOJ PLAVO ZLATNIH ILI PLAVO OBRUBLJENIH I BELO ZLATNIH JE VEOMA KOMPLIKOVAN ZBOG SELEKCIJE BOJA. NASE KOKE SU VEOMA OTPORNE I NA VELIKE ZIME A I NA VISOKE TEMPERATURE. PRONOSE VEC SA 6-7 MESECI. INSTINKT LEZENJA JE JAKO IZRAZEN. AKO SU ZADOVOLJNE LAKO MOGU DA SE UTOVE. MOGU VEOMA LAKO DA SE UKRSTAJU CAK I CILJNO SA OSTALIM RASAMA KOKA ZARAD DOBIJANJA MELEZA: -LAKIH ZA JAJA ILI -TESKIH ZA MESO PRIMAMO REZERVACIJE ZA PILICE KAO I MINI JATA I MLADIH ILI ODRASLIH JEDINKI A I PONUDA PRIPLODNIH PETLOVA KOJI SVOJOM BOJOM DAJU OSTALE RASE JOS LEPSIM UZ SVA NAVEDNA SVOJSTVA.

Odgajanje VIANDOTA

UPRKOS SVOJ SVOJOJ RAZNOBOJNOSTI KAO I VISOKOJ ODLICI GNEZDJENJA, MIRNOCI I NEKOMPLIKOVANOSTI OVA RASA NE MOZE ILI TEK MALO LETI TAKO DA IM NI NE TREBA VISOKA OGRADA. STVARNO JE JEDNA OD NAJMIRNIJIH RASA. NEBITNO DA LI JE U VELIKOM PROSTRANSTVU ILI NA MALOM PROSTORU OVA RASA IZGLEDA STALNO "ZAPOSLJENA" POTRAGOM ZA HRANU I BESKONACKOM PREGLEDU SVEGA PO ZEMLJI I BILO DA JE NA NEPREGLEDNOM PROSTRANSTVU ILI MANJEM PROSTORU ONA CE UMETI DOBRO DA SE SNADJE I BUDE ZADOVOLJNA.

JAJA OVE KUCEVNE KOKOSIJE VIANDOTA RASE SU IDEALNA ZA VESTACKO KAO I PRIRODNO IZLEGANJE/PILJENJE. IZ NASEG LICNOG ISKUSTVA: VISE CENIMO PILJENJE PRIRODNIM PUTEM. VECA JE SMRTNOST PILJENJA INKUBATOROM CAK I DO 40%. DOK PILAD VODJENA KVOCKOM I KVOCKOM UHRANJENA, NAPOJENA I KONSTANTNO UTOPLJENA MAJCINOM TOPLOTOM IMAJU I DO 95% SANSI PREZIVLJAVANJA TIH PRVIH DANA A I CELOG MESECA A I BRZE RASTU I BRZE SE ZAODEVAJU UZ MAJCINSKU PAZNJU I BRIGU .

Možda ste i ovo tražili...

Kokoši MISIRKE

Misirke, Morke, Morkinje su vrednice i neumorne u čišćenju zemljišta i semena korovskih biljaka... veoma su korisne za čišćenje dvorišta od gamadi.

Dobričke ćurke

Jedna od najrobusnijih i najzdravijih rasa Srbije - Rasa koja nas može sa ponosom predstavljati u svetu

koke limun itlijanke

Koke - Limun italijanke

Oduševiće vas ova nova rasa kokoši...

da ponovimo:  PRIMAMO REZERVACIJE ZA PILIĆE KAO I MALA JATA I MLADIH ILI ODRASLIH JEDINKI A I PONUDA PRIPLODNIH PETLOVA KOJI SVOJOM BOJOM DAJU OSTALE RASE JOS LEPŠIM UZ SVA NAVEDNA SVOJSTVA. Goran Pavlović - 064 477 49 29